Ilie Năstase – Cetăţean de Onoare al Judeţului Buzău

PROIECT

ROMÂNIA

CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU

HOTĂRÂRE

privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare
al județului Buzău” domnului Ilie Năstase

Consiliul Judeţean Buzău

Având în vedere:

  • expunerea de motive a Preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău înregistrată sub nr.  17001/03.12.2018;
  • avizul de legalitate al Secretarului Judeţului Buzău dat pe proiectul de hotărâre;
  • prevederile Regulamentului pentru acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Buzău” aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Buzău nr. 131/26.07.2011,

      În temeiul art.91 alin.(1), lit. „f” şi art.97 din Legea
nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

HOTĂRĂŞTE:

 Art. 1. Se acordă titlul de „Cetățean de onoare al județului Buzău” domnului Ilie Năstase – „campionul sportului alb și al sufletului tuturor românilor” pentru talent, performanță și promovare a României în lume.

Art. 2. Secretarul judeţului Buzău va asigura comunicarea hotărârii autorităţilor interesate precum și publicarea acesteia pe site-ul Consiliului Județean Buzău.

PREŞEDINTE,

PETRE–EMANOIL NEAGU

                                        AVIZAT PENTRU LEGALITATE,

                                      SECRETARUL JUDEŢULUI BUZĂU

                                         MIHAI-LAURENŢIU GAVRILĂ

Nr.__________

BUZĂU, __________2018

CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU

          PREŞEDINTE

 Nr. 17001/03.12.2018

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Buzău”
domnului Ilie Năstase

În anul Centenarului privim cu mândrie și recunoștință la personalitățile României, atitudine pe care ar trebui să o avem mereu, celebrându-ne valorile în fiecare clipă a vieții lor.

Este demersul pe care noi, Consiliul Județean Buzău, îl susținem și vom continua să o facem.

Prin inițiativa prezentată, omagiem prin titlul de cetățean de onoare al județului Buzău un CAMPION AL SPORTULUI și al milioanelor de români cărora le-a dăruit performanțe de neuitat pe marile arene ale tenisului.

Ilie Năstase este unul din cei mai importanți jucători profesioniști de tenis al anilor 1970, fiind numărul unu mondial în 1972 și 1973.

Printre cele 58 de titluri la simplu (înregistrate de ATP) pe care Ilie Năstase le-a câștigat în cariera sa sunt U S Open 1972 și Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon 1973, Roland Garros 1970 și U S Open în 1975. A câștigat de patru ori Turneul Campionilor în 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Împreună cu prietenul său de o viață, Ion Țiriac, a fost  finalist al Cupei Davis în 1969, 1971 și 1972.

Ilie Năstase a rămas în memoria colectivă ca unul dintre cei mai
non-conformiști sportivi dar un talent pe care nicio regulă nu o putea îngrădi în vreun mod: fie că se afla pe cele mai mari arene sau pe zgura modestă a unui colț uitat de lume.

Ilie Năstase era „Nasty”, rebelul frumos al sportului alb destinat numai elitelor în epoca romantică a tenisului, pentru că așa era și este: natural, fără complexe, fără prejudecăți, cu sufletul deschis și, mai presus de orice, cu trăiri de autentic patriot.

Legătura cu buzoienii a lui Ilie Năstase este prin tatăl său – Gheorghe, născut în satul Sălcioara, zona Rm. Sărat și care a lucrat, după încheierea celui de al doilea război mondial, ca și gardian la sucursala Rm. Sărat a Băncii Naționale a României.

De asemenea, străbunicul marelui sportiv a fost la începutul secolului primar al comunei Ghergheasa. În 2002, consiliul local al comunei Ghergheasa i-a conferit lui Ilie Năstase titlul de „Cetățean de onoare al comunei”.

Buzoienii îl respectă și iubesc pe Ilie Năstase. Ne-a dăruit momente de neuitat în cariera sa sportivă, ne-a dat încredere că putem reuși și putem fi egalii tuturor.

Este un gest de onoare pentru noi toți să acordăm acest titlu lui Ilie Năstase – inegalabilul nostru compatriot.

PREŞEDINTE,

PETRE – EMANOIL NEAGU

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul
Introduceți numele