VIDEO/Casa cu 3.000 de ceasuri din Buzău

Într-o casă din Buzău,în cartierul Mihai Viteazu, mii de ceasuri dau ora exactă. Proprietarul are un adevărat  muzeu al orologiilor adunate din toată lumea. Unele dintre ele sunt piese rare, fabricate în urmă cu mai bine de 150 de ani.

De nouă ani, în casa lui Ştefan Turcea nu există colţişor de perete care să nu anunţe ora exactă. Bărbatul a renunţat după 20 de ani la meseria de electronist şi s-a dedicat în totalitate pasiunii pe care a moştenit-o de la tatăl său, aceea de a repara ceasuri vechi. Fiecare ceas şi-a găsit loc în casa lui din Buzău.

Pasiunea pentru ceasuri l-a făcut să piardă şirul banilor investiţi până acum. Printre cele peste 3.000 de ceasuri sunt şi exemplare vechi de peste 150 de ani. Un ceas german, de exemplu, l-a cumpărat piesă cu piesă de pe internet.

Am muncit două luni de zile cu aproximaţie să pun fiecare lemnişor la locul lui, să îl lipesc, să reasamblez, să îl aduc la forma iniţială”, spune Ştefan Turcea.

,,După tata, fratele meu a încercat şi el să repare ceasuri, dar i-a trecut repede această pasiune. Eu nu m-am rezumat la reparat ci mi-a plăcut să cumpăr, să strâng, să le repar. Pasiunea a început printr-un ceas cu pendul, rusesc, defect, care rămăsese nereparat de tatăl meu pentru că se îmbolnăvise cu vreo doi ani înainte şi a stat mult şi bine pe un perete, la ţară. Într-o zi mi s-a făcut milă de el şi am zis să îl iau şi să încerc să îl repar, să văd ce este în el. De acolo a pornit totul. Sunt de atunci cinci ani de zile”, spune Ştefan.

Sursă:digi24.ro

Pentru a fi la curent cu următoarele știri, vă rugăm să dați like paginii Buzău Play.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul
Introduceți numele