Câine jandarm ieșit la pensie. Final cu HAPPY END pentru Ram.

 De șase ani în sprijinul jandarmilor buzoieni – Ram(un ciobănesc german), a ieșit astăzi la pensie .

RAM a participat la numeroase acțiuni de intervenție,de patrulare și de pază.
Câinii care servesc Jandarmeria execută misiuni dintre cele mai diverse: de la căutat urme ale infractorilor și depistat stupefiante sau cadavre și până la salvat de vieți omenești de sub dărâmături sau din nămeți.

Un câine de poliție se poate califica pentru activitatea de zi cu zi în aproximativ doi ani de zile. Și, de puține ori se întâmplă ca un câine să clacheze la finalul pregătirilor de la Institutul Chinologic al MAI din Sibiu. Teribil este faptul că, atunci când sunt „scoși din uz”, acești câini ar trebui eutanasiați, după cum spune legea, fiindcă dețin informații clasificate, dar, din fericire, în proporție mare sunt luați acasă de foștii stăpâni. Sunt totuși și cazuri în care nu se oferă nimani să-i ia acasă, iar polițiștii, care nu au o situație material satisfăcătoare, sunt nevoiți să renunțe la ei. Iar aici începe tragedia. Practic, acești „polițiști” sunt casați ca niște obiecte!

Final cu HAPPY END pentru Ram.

Din fericire RAM , a fost adoptat de plutonierul major Florin Crăciun.

,,M-am atașat foarte mult de el , îl îngrijesc de la trei luni.” – ne-a spus plutonierul major Florin Crăciun .

 

În anul 2013, Ram, câine ciobănesc german, proaspăt „absolvent” al Centrului Chinologic de la Sibiu, sosea în curtea jandarmeriei buzoiene, mișcările rapide ale cozii trădându-i emoțiile noului început!

A urmat o perioadă frumoasă, a fost lângă noi în sute de misiuni, a stat cu urechile ascuțite țintind spre cer și corpul arcuit, pregătit să intervină, dar a avut și momentele lui de bucurie, trădate tot de coada jucăușă, care aproape că se transforma într-o elice când era înconjurat de copii, pe timpul activităților demonstrative sau când era în patrulă prin parcuri.

Astăzi nu a fost la fel de țantoș ca de obicei! Urechile pleoștite, privirea tristă, coada nu mai are chef de joaca! „Parcă înțelege ce se întâmplă!” spune un coleg. A îmbrăcat pentru ultima dată uniforma sa, hamul inscripționat, și a venit alături de colegii lui, jandarmii buzoieni, nu pentru a pleca într-o nouă misiune, ci pentru o ultimă defilare! De astăzi se retrage din activitate, iar Florin, partenerul său, îi va purta aceeași grijă in, preluându-l acasă la el. De astăzi, în aplauzele întregii unități, Ram devine veteran jandarm!

Câinele polițist – scurt istoric

În structurile Ministerului Afacerilor Interne, câinii folosiți în serviciu aparțin, în cele mai multe cazuri, rasei Cobănesc German.

Câinii specializați în patrulare-intervenție sunt folosiți pentru menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice, blocarea grupurilor care se comportă agresiv, împrăștierea grupurilor turbulente, căutarea și prinderea persoanelor care nu se supun măsurilor de ordine etc. Câinii de urmă sunt folosiți pentru prelucrarea urmelor de miros pentru descoperirea de persoane sau obiecte, identificarea persoanelor pe baza mirosului unui obiect care i-a aparținut, descoperit la locul faptei, și alte misiuni care presupun prelucrarea și exploatarea urmelor de miros.

Perioadele de predresaj și specializare

În perioada de predresaj, la sediul unităților, se urmăresc realizarea atașamentului între conductor și câinele de serviciu, deprinderea cu numele, deprinderea cu zgarda/lesa, comenzile ”Aici!” și ”Bravo!”, dezvoltarea curajului față de persoanele străine, mersul alături de conductor, raportarea de obiecte, deprinderea cu transportul în autovehicule, dezvoltarea simțului mirosului. După faza de predresaj, cuplul chinologic urmează cursul de specializare, în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu. Cursul de specializare durează trei luni pentru specializarea ”patrulare-intervenție” și șase luni pentru câinii specializați în ”prelucrare urmă.

Fiecare curs este structurat pe mai multe module, iar la finalul fiecărui modul câinele este evaluat, stabilindu-se dacă acesta corespunde sau nu specializării. Pentru menținerea câinilor de serviciu în condiții corespunzătoare, personalul care încadrează grupa de conductori câini servicii, execută zilnic antrenamentul acestora. În mod normal, un câine este menținut în activitate timp de opt ani însă.

Unde ajung câinii după ce sunt „trecuți în rezervă”?

Procedura legală prevede faptul că, la sfârșitul perioadei de activitate, câinele de serviciu poate fi vândut prin licitație, urmând pașii obișnuiți ai acestei proceduri. Dacă acesta nu își găsește un nou stăpân, instructorul său îl poate primi în grijă, pentru tot restul vieții, dacă acesta își exprimă dorința de a prelua câinele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul
Introduceți numele